(Covid center)

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.

(Buletin de presă privind situația COVID-19)

Vezi buletinul pe stirioficiale.ro

Platforma națională de informare cu privire la vaccinare

Ultimele informații oficiale de la autorități despre Coronavirus

(Informații despre Sars-cov-2)

Boala Coronavirus (COVID-19) este o boală infecțioasă cauzată de un nou coronavirus descoperit.

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor avea simptome ușoare până la moderate și se vor recupera fără tratament special.

Virusul care provoacă COVID-19 se transmite în principal prin picături generate atunci când o persoană infectată tușește, strănut sau expiră. Aceste picături sunt prea grele pentru a atârna în aer și cad rapid pe podele sau suprafețe.

Puteți fi infectat prin respirația virusului dacă vă aflați în imediata apropiere de cineva care are COVID-19 sau prin atingerea unei suprafețe contaminate și apoi a ochilor, a nasului sau a gurii.

(Intrebări esenȚiale despre Coronavirus)

Noul Coronavirus este un virus care se răspândește, în primul rând, prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. De aceea, dacă strănuți sau tușeșți, acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, ce trebuie aruncat imediat la coșul de gunoi.

Cât rezistă virusul pe suprafețele exterioare?

Momentan, nu există informații certe despre gradul de rezistență a virusului pe diferite suprafețe. Studiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui de la câteva ore, la câteva zile, în funcție de suprafață. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Care este diferența dintre boală cauzată de 2019-nCoV și o răceală/gripă?

Simptomele cauzate de COVID-19 pot fi asemănătoare cu cele ale gripei de sezon sau ale unei răceli. De aceea, sunt recomandate teste de laborator pentru siguranță pacientului.

Care e durata perioadei de incubație a virusului?

Perioada de incubație reprezintă durata de timp dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1-14 zile.

Virusul se transmite de la animalele de companie?

În prezent, nu există nicio dovadă care să confirme faptul că animalele de companie pot transmite virusul oamenilor.

(simptome coronavirus)

COVID-19 afectează diferite persoane în moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta boli ușoare până la moderate și se vor recupera fără spitalizare.

Cele mai frecvente simptome:

 • febră

 • tuse seacă

 • oboseală

Simptome mai puțin frecvente:

 • dureri

 • durere de gât

 • diaree

 • conjunctivită

 • durere de cap

 • pierderea gustului sau a mirosului

 • o erupție pe piele sau decolorarea degetelor sau a degetelor de la picioare

Simptome grave:

 • dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație

 • dureri în piept sau presiune

 • pierderea vorbirii sau a mișcării

Căutați imediat asistență medicală dacă aveți simptome grave. Apelați întotdeauna medicul de familie înainte de a vizita unitatea de urgență.

În medie, durează 5-6 zile de la apariția simptomelor ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, dar pot dura până la 14 zile.

Află mai multe pe who.int

(poartă corect masca de protecție)

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire si control a transmiterii noului coronavirus de la om la om. Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:

- să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. mall-uri, supermarketuri);

- să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);

- să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;

- să utilizeze tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;

- să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;

- să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

- să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;

- să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor.


Pentru mai multe informații, vă rugăm să vedeți următorul ghid.

(tratament pentru covid-19)

Auto-îngrijire

Dacă vă simțiți rău, ar trebui să vă odihniți, beți mult lichid și mâncați alimente hrănitoare. Stați într-o cameră separată de ceilalți membri ai familiei și folosiți o baie dedicată, dacă este posibil. Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent.

Toată lumea ar trebui să-și păstreze un stil de viață sănătos acasă. Mențineți o dietă sănătoasă, dormiți, rămâneți activi și faceți contact social cu cei dragi prin telefon sau internet. Copiii au nevoie de dragoste și atenție suplimentară din partea adulților în perioadele dificile. Păstrați la rutine și programe regulate cât mai mult posibil.

Este normal să te simți trist, stresat sau confuz în timpul unei crize. Vorbește cu persoane în care aveți încredere, cum ar fi prietenii și familia. Dacă vă simțiți copleșit, discutați cu un asistent medical sau cu un consilier.

(prevenția Răspândirii virusului)

RESPECTAȚI CELE CINCI RECOMANDĂRI:

 1. MÂINI - Spălați-le des!

 2. COT - Tușiți sau strănutați în acesta!

 3. FAȚA - Nu o atingeți!

 4. SPAȚIU - Păstrați distanța în siguranță!

 5. ACASĂ - Stați acasă dacă puteți!

Alte recomandări:

 • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.

 • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

  • Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

 • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

  • În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

 • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.

  • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

 • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

  • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

 • Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19

  • În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

    • În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

 • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

 • Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

 • Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

  • Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

 • Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

  • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

 • Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

  • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

  • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

 • Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

  • Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

  • În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.

  • Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.

  • În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

 • Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

  • Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

 • Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

  • În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

 • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.

  • Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

  • Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

 • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

  • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

(Vaccinuri candidate)

Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europenă și-a asumat un rol important în ceea ce privește garantarea accesului universal la testele, tratamentele și vaccinurile împotriva COVID-19. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calității, siguranței și eficacității vaccinurilor și asigurarea accesului echitabil și în timp util la vaccinuri pentru cetățenii UE.


În acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pune la dispoziția publicului o serie de documente cu caracter strict informativ, referitoare la vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2 care se află în diferite etape de evaluare. La data ultimei actualizări a listelor publicate de OMS (12 noiembrie 2020) existau 48 de vaccinuri candidate, aflate în etape de evaluare clinică și alte 164 de vaccinuri aflate în etape de evaluare pre-clinică. Publicarea unor astfel de documente este întotdeauna însoțită de menționarea de către OMS a faptului că organizația declină orice fel de responsabilitate care ar putea deriva din interpretarea prezenței produselor sau a companiilor pe acele liste drept o aprobare din partea OMS.


Puteți consulta documentul original în limba engleză pus la dispoziție de către OMS aici.

(Top 10 informații sigure)

1. Cum funcționează în general un vaccin


Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente (proteine, informație genetică) ale unui microorganism, incapabile să producă boala; ele au rolul de a genera (produce/declanșa) un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real. Vaccinurile antrenează răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni patogenul real.


2. Ce tipuri de vaccin există în dezvoltare împotriva COVID-19?


Vaccinuri bazate pe proteine (vaccinuri subunitare): vaccinul conține proteine ale patogenului țintă sau fragmente din acestea obținute prin diferite procese tehnologice, dar nu și informația genetică necesară producerii lor.


Vaccinuri bazate pe vectori virali: vaccinul conține un virus modificat nepatogen (vector) în care sunt introduse fragmente din informația genetică a patogenului țintă. Unii vectori intră în celulele organismului și le furnizează informația necesară pentru a produce singure proteine ale patogenului țintă pentru a declanșa un răspuns imun, iar alții prezintă direct proteinele țintă pe suprafață.


Vaccinuri genetice: vaccinurile conțin fragmente de informație genetică de la patogenul țintă care odată ajunse în celulele de la locul administrării le permit acestora să producă singure proteine pentru a declanșa un răspuns imun. Din această categorie fac parte vaccinurile bazate pe ADN și ARN-mesager. De notat că acestea nu presupun modificarea informației genetice a persoanei vaccinate. Fragmentele genetice livrate în vaccin sunt degradate/eliminate la un interval de timp scurt după vaccinare.


Vaccinuri inactivate: vaccinul conține o formă slabită (atenuată) sau inactivată a patogenului care este incapabilă să producă îmbolnăvirea.


3. Care sunt vaccinurile candidate pentru combaterea pandemiei de COVID-19


În acest moment, Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate produse pe platforme diferite, astfel încât să crească șansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului. În tabelul de mai jos sunt prezentate vaccinurile care sunt în proces de evaluare pentru autorizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.4. Cum se autorizează un vaccin?


Ca multe alte produse medicale pentru uz uman, vaccinul trebuie să treacă printr-o serie lungă de etape ale studiilor clinice pentru a fi autorizat. La nivelul Uniunii Europene, vor fi utilizate vaccinurile autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, conform reglementărilor și legislației în vigoare.


Pentru ca un vaccin să fie autorizat împotriva COVID-19 de către Agenția Europeană a Medicamentului trebuie să fie îndeplinite toate condițiile prevăzute de normele și legile existente.


Stadiile privind dezvoltarea și aprobarea vaccinurilor de către Agenția Europeană a Medicamentului sunt prezentate mai jos:Testare preclinică: un vaccin nou este testat pe linii de celule și apoi pe animale de laborator pentru a verifica dacă este capabil să declanșeze un răspuns imun.


Studii clinice de faza 1 (siguranța): vaccinul este administrat unui număr mic de adulți sănătoși (câteva zeci) pentru a verifica efectele adverse, doza necesară și producerea unui răspuns imun.


Studii clinice de faza 2 (siguranța): vaccinul este administrat la sute de persoane, împărțite pe categorii diferite (tineri, vârstnici, boli cronice, etc.) pentru a verifica siguranța și producerea unui răspuns imun.


Studii clinice de faza 3 (eficacitate): vaccinul este administrat la zeci de mii de persoane și se urmărește câte dintre acestea se îmbolnăvesc într-o perioadă de timp în comparație cu voluntari care au primit placebo. Tot în faza 3, prin numărul mare de persoane incluse, pot fi observate și efectele adverse mai rare.


După terminarea studiilor clinice, datele brute sunt depuse pentru evaluare la o autoritate cu competențe în domeniu (ex. Agenția Europeană a Medicamentului) pentru a fi evaluate din punctul de vedere al siguranței și eficacității.


Odată obținută autorizația de punere pe piață, vaccinurile sunt evaluate continuu în studiile de faza 4 (farmacovigilență) pe toată perioada utilizării, în special din punctul de vedere al siguranței.


5. Cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19


Niciodată până acum în istoria medicinei nu au fost implicate atâtea resurse pentru dezvoltarea unui vaccin pentru o singura patologie. În momentul de față, sunt mai multe vaccinuri în studii preclinice precum și în studii de faza 1, 2 și 3.


De notat că multe dintre vaccinurile aflate în faze avansate sunt dezvoltate pe platforme noi, care, deși utilizate limitat pentru vaccinuri umane (vectori virali) sau chiar întâlnite până acum doar în studii clinice (ARN mesager, ADN), permit dezvoltarea rapidă a unui vaccin odată ce secvența genetică a patogenului este cunoscută.


În condițiile unei patologii severe pentru care nu există tratamente eficiente, procesul de autorizare a unui vaccin poate fi prioritizat și accelerat pe baza legislației deja existente pentru astfel de situații, fără a se sări peste etapele necesare ale studiilor clinice. Acestea sunt respectate, în continuare, foarte strict.


Una din modalitățile prin care a fost accelerată dezvoltarea și aprobarea acestui vaccin a fost adoptarea măsurii de trimitere a datelor disponibile pentru a fi evaluate de către autoritățile de reglementare când vaccinul se află încă în dezvoltare. De asemenea, în acest caz, datele din studiile clinice sunt depuse pe măsură ce sunt disponibile și nu la finalul studiului, cum se întâmplă în procesul administrativ obișnuit (standard). Autoritățile de reglementare oferă consultanță și prioritizează evaluarea produselor aprobate în regim de urgență pentru a scurta timpii necesari autorizării.


În plus, în faza 3, cand se evaluează eficacitatea vaccinului, numărul de cazuri de infecție necesare demonstrării statistice a protecției împotriva îmbolnăvirii se poate acumula mult mai rapid, datorită incidenței ridicate.


Accelerarea procesului de evaluare și autorizare a vaccinului împotriva virusului COVID-19 față de procesul standard, conform Agenției Europeane a Medicamentului


Procesul standardProcesul accelerat6. Cum se va realiza vaccinarea împotriva COVID-19


În România, vaccinarea împotriva COVID-19 va fi gratuită, voluntară/ne-obligatorie și se va realiza în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale stabilite în Strategia pentru vaccinarea împotriva COVID-19.Etapa I:


Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;

Cine? Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat;

Cum? Vaccinarea se va realiza prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.

Etapa a II-a:


Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;

Cine? Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;

Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.

Etapa a III-a:


Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;

Cine? Include populația generală;

Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

Grupele populaționale pentru vaccinarea împotriva COVID-19:


Pentru stabilirea și prioritizarea grupelor populaționale, au fost luate în considerare următoarele criterii:


principiile de etică și echitate socială;

criteriile epidemiologice care să permită flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local – în funcție de evoluția infecției în teritoriu, de ex: creșterea rapidă, exponențială a numărului de cazuri peste o anumită valoare prag (definirea unui prag de incidență) la nivelul unei regiuni va permite, în funcție de caracteristicile populației, distribuirea prioritară a vaccinurilor la nivelul populației respective pentru limitarea răspândirii virusului;

criteriile medicale – impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel individual și colectiv:

riscul de infecție cu SARS-CoV-2;

riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;

riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;

activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice;

în cadrul aceleiași categorii pot fi prioritizate subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor.

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19


Personalul din domeniul sănătății.

Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale.

Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2.

Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Populația prioritizată pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este:


Etapa I – lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat:


Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);

Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;

Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;

Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;

Personalul din serviciile stomatologice;

Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;

Paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;

Personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;

Personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică);

Personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;

Personalul din centrele de dializă și transfuzii;

Personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Etapa a II-a


Populația cu grad ridicat de risc


Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:


Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Administrația Prezidențială, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

Personalul din sectorul economic vital:

Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);

Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;

Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;

Unități de producție, transport și distribuție gaze;

Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;

Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;

Transport de persoane și mărfuri;

Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;

Comunicații (Serviciul de Telecomunicații Speciale, radio și televiziune naționale);

Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

Personalul poștal și din servicii de curierat;

Personalul cultelor religioase;

Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Etapa a III-a (populația generală)


Populația adultă;

Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

7. Care este strategia europeană în domeniul vaccinării împotriva COVID-19


Strategia Comisiei Europene pentru vaccinarea împotriva COVID-19 are în vedere garantarea producției de vaccinuri în lupta pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Toate vaccinurile trebuie să fie obligatoriu autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru a îndeplini toate standardele de siguranță și eficacitate. Conform strategiei elaborate de către Comisia Europeană, toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, având la dispoziție un număr de vaccinuri în funcție de numărul populației. Pentru că vaccinurile vor fi distribuite în etape de către eventualii producători, Comisia Europeană a stabilit grupele care vor avea prioritate în procesul de vaccinare:


lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung;

persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;

persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate;

lucrătorii care asigură servicii esențiale;

persoanele care nu pot practica distanțarea socială;

grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

8. Cine va face vaccinarea împotriva COVID-19


În România, vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 se va realiza numai de către personalul medical autorizat, conform reglementărilor și legislației în vigoare.


9. Care sunt etapele vaccinării împotriva COVID-19


Definirea etapelor de vaccinare și a momentului probabil pentru inițierea fiecărei etape de vaccinare se va stabili în funcție de momentul estimat de aprobare, producție și alocare a unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară.Organizarea campaniei de vaccinare


În funcție de vaccinul folosit, de specificațiile sale tehnice, de posibilele reacții adverse și de contraindicații, se va folosi o procedură specifică.


Organizarea campaniei de vaccinare va fi diferită în funcție de populația căreia i se adresează, dar în principal, va cuprinde structurile prezentate mai jos.


Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile.


În acest scop, se vor realiza:


Identificarea spațiilor destinate acestor centre (unități sanitare, cabinete medicale, ambulatorii de specialitate și alte locații) care să permită distanțarea fizică;

Identificarea personalului care să deservească centrele de vaccinare din rețeaua Ministerului Sănătății și a ministerelor cu rețea proprie. Astfel, în funcție de categoriile profesionale și tipul activităților, personalul poate fi reprezentat de medici din specialitățile epidemiologie, medicină școlară, medicină de familie și alte specialități, medici rezidenți, studenți din domeniul sănătății, asistenți medicali, personal auxiliar, personalul care asigură paza și protecția;

Stabilirea schemei de personal, estimarea necesarului de echipamente de protecție, materiale sanitare, recipiente pentru colectarea deșeurilor.

Un centru de vaccinare fix va dispune de unul sau mai multe cabinete de vaccinare cu program adaptat nevoilor. Activitatea din centrul de vaccinare fix/mobil se va organiza în baza unor proceduri de lucru specifice. Pentru eficientizarea procesului de vaccinare și pentru evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, procesul de vaccinare se va realiza în baza unei planificări. Se va realiza consemnarea în dovada de vaccinare a datei pentru efectuarea rapelului și din RENV (Registrul electronic național de vaccinare) se va efectua notificarea persoanei vaccinate cu 24 de ore anterior prin SMS și/sau e-mail.


Pentru etapele a II-a și a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.


Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică, sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.


10. Cum se respectă confidențialitatea datelor cu caracter personal


Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

(Top 10 informații înșelătoare)

1. „Companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor”


Vaccinurile candidate împotriva COVID-19, aflate în portofoliul mai multor companii farmaceutice, se află în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul și sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare. Întregul proces este gândit pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp. Niciun vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente în domeniu. În Uniunea Europeană vaccinarea se va realiza numai cu vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare, conform reglementărilor și legislației în vigoare.


2. „Datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate”


Datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele care sunt evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor.


3. „În România se va folosi un vaccin care nu este autorizat”


România, ca stat membru UE, nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului sau de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). În plus, legislația națională (Legea 95/2006) nu permite importul produselor medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață.


4. „Vaccinarea va fi obligatorie”


Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară/ne-obligatorie. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.


5. „Cetățenii români vor fi ultimii vaccinați”


Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, la care România a aderat, odată ce un vaccin va primi aprobarea Autorității Europene a Medicamentului, acesta va fi disponibil simultan în toate statele membre UE.


6. „România plătește mai mulți bani pentru vaccinarea împotriva COVID-19 decât alte state europene”


Conform strategiei de la nivelul Uniunii Europene pentru accelerarea dezvoltării, fabricației și distribuției unor vaccinuri sigure și eficiente împotriva COVID-19 odată ce un vaccin va primi aprobarea Agenției Europene a Medicamentului acesta va fi disponibil la același preț în toate statele membre UE.


7. „Vaccinarea se va face pe pile”


Vaccinarea se va face respectând strict categoriile care au prioritate, menționate în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Întrucât România își propune să reducă morbiditatea și mortalitatea generate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, menținerea capacității de asistență medicală din partea sistemului public de sănătate și limitarea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 asupra societății și economiei, vaccinarea se va face strict conform etapelor și criteriilor stabilite.


8. „Vaccinarea se va face cu armata și cu poliția”


Administrarea vaccinului va fi întotdeauna efectuată de personal medico-sanitar cu instruire specifică în acest scop. MAPN și MAI, prin parteneriat cu Ministerul Sănătății, vor asigura o mare parte din resursele logistice necesare derulării unei campanii de vaccinare de o asemenea amploare, iar vaccinul va fi administrat doar de personal calificat conform legislației naționale.


9. „Politicienii se vaccinează înaintea cetățenilor”


Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în trei etape și va respecta grupurile populaționale stabilite în funcție de criteriile următoare:


principiile de etică și echitate socială;

criteriile epidemiologice care să permită flexibilitate în alocarea vaccinului la nivel regional și local – în funcție de evoluția infecției în teritoriu, de ex: creșterea rapidă, exponențială a numărului de cazuri peste o anumită valoare prag (definirea unui prag de incidență) la nivelul unei regiuni va permite, în funcție de caracteristicile populației, distribuirea prioritară a vaccinurilor la nivelul populației respective pentru limitarea răspândirii virusului;

criteriile medicale – impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel individual și colectiv:

riscul de infecție cu SARS-CoV-2;

riscul de evoluție severă și deces în caz de infecție;

riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor;

activitățile esențiale care asigură buna funcționare a infrastructurii critice;

în cadrul aceleași categorii pot fi prioritizate subcategorii în raport cu criteriile medicale, evoluția epidemiologică, indicațiile și contraindicațiile tipurilor de vaccinuri aprobate, disponibilitatea vaccinurilor.

Grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19


Personalul din domeniul sănătății

Personalul din centre rezidențiale și medico-sociale

Populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2

Personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății

Grupurile prioritare au fost elaborate în concordanță cu documente emise de Organizația Mondială a Sănătății și ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) în urma consultărilor de țară realizate cu 19 țări din Europa și a analizei situației existente în România în momentul realizării acestui document. Aceste recomandări au un caracter dinamic, putând fi actualizate în funcție de evoluția pandemiei COVID-19 și de eficiența tipurilor de vaccinuri aprobate și disponibile pentru diferite categorii populaționale.


10. „Românii își vor cumpăra singuri vaccinul”


Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie și se va realiza fără niciun cost din partea persoanelor care vor fi vaccinate.

(Statistică în timp real din toată lumea pe who.int)

(Statistică în timp real din România pe datelazi.ro)

(Materiale video informative despre vaccinare)

(Materiale video informative despre coronavirus)

Actualizat la: 31 martie 2021, ora 23:57